Buitenruimte Pathologie

Buitenruimte Pathologie | Leiden

Op de campus van Leiden is inmiddels weer een binnentuin gerealiseerd. EDM heeft de buitenruimte van het voormalige Pathologie gebouw ontworpen en de esthetisch uitvoering begeleid. Pathologie ook wel ziekteleer was een aparte afdeling van de universiteit van Leiden en hier werd het ontstaan en verloop van ziektes bestudeert. Een hele metamorfose van voormalige leslokalen, college-, snijzalen en crematorium naar starterswoningen.

Tussen de gebouwen lagen drie gangen die worden gesloopt waardoor er 2 losse gebouwen ontstaan met een semi-openbare binnentuin. In het midden van de tuin loopt een slingerend klinker pad dat aansluit op twee poorten met de tekst Pathologisch Laboratorium verwijzend naar de voormalige functie van het gebouw. Iets verhoogd langs de gevel van de gebouwen liggen terrassen voor de woningen die uitkijken op de tuin. De tuin is ingericht met een eenvoudig maar krachtige beeld van prunussen in glooiend gras. Verspreid staan enkele picknickbanken onder de bomen. In het midden van de tuin ligt het statement waarbij wordt gerefereerd naar de vroegere verbinding van de twee gebouwen. Hier ligt een plein met twee trappartijen naar de entree. Dit is een mooie plek voor ontmoeting, vormgegeven met tegels in de vorm van cellen met kern. De Buitenzijden vinden aansluiting op het parkachtige Schilperoortpark met o.a. de reeds gerealiseerde buitenruimte van het Anatomiegebouw.

Opdrachtgever: Coen Hagedoorn bouwgroep
Uitvoering: M. van der Spek GROEP https://www.mvdspek.nl/site/terreininrichting-de-pathologie-leiden
Ontwerp: 2016
Uitvoeringsperiode: 2017
Budget: 125.000,-