Schilperoortpark

Ontwerp buitenruimte | Leiden | 2017

Opdrachtgever: Universiteit Leiden
Realisatie: 2020
Functie: ontsluiting gebouwen en park, recreatie

Het Schilperoortpark is onderdeel van het Boerhaaveterrein in het Leiden Bio Science Park (LBSP). Historische universiteitsgebouwen zoals het Pathologie- en het Anatomiegebouw hebben hier de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Alles is ontwikkeld met veel aandacht voor klimaatadaptie en biodiversiteit. EDM c.s. tekende voor de inrichting van de buitenruimte.

Eigen gezicht

Samen met stedenbouwkundig bureau Studio Hartzema analyseerde EDM c.s. de fiets- en wandelstromen in het park, bracht een logische routing aan gaf de open ruimte een herkenbaar gezicht en een nieuwe betekenis voor de campus. Op een uitgestrekt grastapijt staan verspreide heestergroepen en bomen. Een netwerk van klinkerpaden slingert door het gras en ontsluit de gebouwen. Het beplantingsplan versterkt de biodiversiteit in het park.

Aantrekkelijk voor jong en oud

Om de recreatieve functie van het park een boost te geven zijn bovendien twee nieuwe elementen toegevoegd. De heuvel met zitelement doet denken aan een klein openluchttheater. De horecagelegenheid en de strak uitgewerkte vlonder bij de vijver maken het Schilperoortpark extra aantrekkelijk voor jong en oud.

© Copyright - Evelien de Mey